«Εξάγουμε μια αποτυχημένη πολιτική» λέει ο Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον του Αυστραλιανού Ινστιτούτου στα Κοινά Ζητήματα

«Εξάγουμε μια αποτυχημένη πολιτική» λέει ο Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον του Αυστραλιανού Ινστιτούτου στα Κοινά Ζητήματα

ΝΕΑ ΜΙΚΡΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ Πέμπτη, 30 Αύγουστος 2018 12:00

Η Αυστραλία αποτελεί όπως είναι γνωστό την πρώτη χώρα στον κόσμο που επιβάλει την απλή τυποποίηση των καπνικών προϊόντων έχοντας την απαίτηση να μην πωλούνται και να μην προβάλλονται επώνυμα από τον ανάλογο νόμο του 2011 εκτός από την απλή παράθεση μιας πολύ απλούστερης αναφοράς στην καθιερωμένη από την επωνυμία του ονομασία του κάθε προϊόντος που διατίθεται τυποποιημένο από συσκευασμένο προβάλλοντας αποκλειστικά τις υγειονομικές προειδοποιήσεις που επιβάλλει προβλέποντας αυτός ή κάποιος άλλος νόμος.

Την Αυστραλία ακολούθησαν η Αγγλία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία κατά την περσινή χρονιά του 2017 από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και η Νορβηγία από εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρώπη και η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Γαλλική Γουιάνα, η Σρι Λάνκα και η Μπουρκίνα Φάσο.

BlankMap-World6

Αντίθετα με τις προσδοκίες της Αυστραλιανής κυβέρνησης οι πωλήσεις των τσιγάρων με την αντίστοιχή τους κατανάλωση παρέμεναν σταθερά μετά από την επικύρωση της νομοθεσίας του 2011 από το 2013 μέχρι το 2016 παρουσιάζοντας την ελαφρά αυξητική πορεία στο 2018. Σύμφωνα με την έρευνα που συντάχθηκε για τον λογαριασμό της τρίτης στον κόσμο Ιαπωνικής πολυεθνικής καπνοβιομηχανίας JTI από την εταιρία της παροχής των συμβουλευτικών υπηρεσιών «Europe Economics» η απλή τυποποίηση άφησε άθικτο το ποσοστό των καπνιστών και την κατανάλωση και τις πωλήσεις των τσιγάρων στην Αγγλία και την Γαλλία επιβεβαιώνοντας το Αυστραλιανό πείραμα μέσα από το αντίστοιχό του παράδειγμα. Σύμφωνα με το δίκτυο ενημέρωσης «Euroactiv» επάνω στα ζωτικά ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το γεγονός απεναντίας «δεν συνεπάγεται ότι η πολιτική αυτή παρέμενε δίχως τις επιπτώσεις αφού μετέβαλε ένα νόμιμο και τυποποιημένο και πολύ συχνά εκλεπτυσμένο προϊόν σε απλό εμπόρευμα. Οι Ευρωπαίοι όπως και Αυστραλοί εγκληματίες θα αντιληφθούν σύντομα ότι τα οφέλη από την κλοπή και την λαθρεμπορία του καπνού θα αυξηθούν σε σημαντικό βαθμό όπως και ότι θα διακινδυνεύουν την ελευθερία τους όλο και λιγότερο. Ηττημένοι αυτής της πολιτικής είναι οι νομοταγείς πολίτες που ανταγωνίζονται τους εγκληματίες από τους φορολογούμενους».

26354600117_142164e284_o.jpg

Στην εκδήλωση δείπνου που παρέθεσε η FOREST της Ευρώπης στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου 2017, η Βρετανική ένωση των καπνιστών όσον αφορά στο Ηπειρωτικό της παράρτημα που συστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά από το Brexit, ο κύριος της και προσκεκλημένος ομιλητής και Αυστραλός οικονομολόγος Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον συνομίλησε με το παρευρισκόμενο κοινό ενώ εξέθεσε εκτενώς και αναλυτικά τα καίρια ζητήματα που αφορούν στην απλή τυποποίηση στα καπνικά προϊόντα όπως επιβάλλεται στις προαναφερόμενες χώρες.

27353559308_62798632de_o

Σύμφωνα με τον Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον «Η (Αυστραλιανή) κυβέρνηση έκτοτε έχει εκτραπεί από τότε που παραμέρισε τον ρόλο της από του αντικειμενικού παρατηρητή της κοινωνίας και παραποίησε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών. Η αντίστοιχη στατιστική χειραγώγηση αλλά και παραποίηση των στοιχείων θα πρέπει να εκπλήσσει τον καθένα που μεριμνά από την άσκηση ορθής πολιτικής».

41228110871_4ec342a1fa_o.jpg

Στην ομιλία του στις Βρυξέλλες ο Αυστραλός οικονομολόγος τόνισε ότι «ο καπνός συνιστά ένα έννομο προϊόν ενώ ο νόμος θα πρέπει να μην επιβάλει υπερβολικούς περιορισμούς στους καταναλωτές που είναι ενήμεροι των κινδύνων στην υγεία ενώ δεν έχουν ανάγκη από παρεμφερείς δεικτικές πολιτικές. Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αποστασιοποιούνται από αυτήν την πολιτική που αντιπροσωπεύει το αντίθετο της καλής διακυβέρνησης δίχως να επιτυγχάνει τους στόχους της όταν είναι και αδικαιολόγητη, περιττή και δυσανάλογη. Η υποχρεωτικά άσκημη και συχνά επονομαζόμενα και «απλή» τυποποίηση αποτελεί άλλη μια απόπειρα για την απορρύθμιση ενός έννομου προϊόντος και τον στιγματισμό των καταναλωτών του που είναι ήδη ενήμεροι των κινδύνων που εγκυμονούν στην υγεία τους. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις με τις ομάδες άσκησης των υγειονομικών πιέσεων να μην τους μεταχειρίζονται όπως τα πειραματόζωα στην εκπλήρωση των ακραίων τους πολιτικών».

39417193330_1993bdbab8_o.jpg

Ο Σίνκλαιρ Ντέιβιντσον ως ο καθηγητής του μάρκετινγκ και των θεσμικών επιστημών και των οικονομικών στο μεγαλύτερο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Αυστραλία στο RMIT της Μελβούρνης από τον ανώτατο συνεργάτη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου στα Κοινά Ζητήματα και του ακαδημαϊκού συνεργάτη στον συνασπισμό των φορολογούμενων αυτής της χώρας ανέφερε στην συνέντευξη που παραχώρησε μετά από την ομιλία του στο δίκτυο ενημέρωσης «Euroactiv» ότι οι επιχειρήσεις δεν ευθύνονται για τις προσωπικές επιλογές των καταναλωτών ταυτόχρονα καταλογίζοντας στην Αυστραλία ότι εξάγει μια αποτυχημένη πολιτική.

40513362864_f7ccab9cc4_o

Ο επικεφαλής Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST που διοργάνωσε την εκδήλωση ενώ προσκάλεσε τον ομιλητή της δήλωσε πριν από αυτήν σε σχέση μαζί της ότι «Πάρα πολλοί περιορισμοί έχοντας σχεδιαστεί για την πρόοδο στο επίπεδο της δημόσιας υγείας βασίζονταν αν όχι και σε αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένα στοιχεία στα άλλα ελαττωματικά ως τα πληροφοριακά στοιχεία και τους ευσεβείς πόθους. Αποτελεί τον κίνδυνο ανακριβείς ή οι διαλεγμένες πληροφορίες να χρησιμοποιηθούν στην δικαιολόγηση ακόμα περισσότερων πολιτικών όπως την υπέρ-φορολόγηση, τις υγειονομικές προειδοποιήσεις από πρωτοφανή τους εντύπωση και τον περιορισμό στον τρόπο της ζωής. Όποιος μεριμνά από την επιστημονική ακεραιότητα μαζί με την καλή διακυβέρνηση θα πρέπει να προβληματίζεται με τις πληροφορίες του αμφιβόλου κύρους που εμπορεύονται ομάδες άσκησης πιέσεων και τα κυβερνητικά στελέχη. Είναι καιρός να θέσουμε προ των ευθυνών τον τομέα της δημόσιας υγείας ώστε να αμφισβητήσουμε ελλιπείς πληροφορίες που συχνά διασπείρει».

41183069932_da371c8cc8_o
Τα ηγετικά στελέχη της FOREST Σάιμον Κλαρκ (στο βάθος) και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Guillaume Périgois
Πηγή: https://elepheriepilogi.wordpress.com
Read 1224 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Μαρ 07, 2019
Στη σύλληψη τριών ατόμων, δύο αλλοδαπών ηλικίας 20 και 23 ετών, αντίστοιχα και ενός ημεδαπού ...
Post by Διαχειριστής
- Μαϊ 21, 2019
Νέο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου glo series 2 mini.  Οι επενδύσεις στην Ελλάδα για τα Προϊόντα Επόμενης ...
Post by Διαχειριστής
- Απρ 17, 2019
Με Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας νομιμοποιήθηκε η κυκλοφορία των μη νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης για το ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…