Μέτρα αποκατάστασης και προστασίας του εισοδήματος των περιπτερούχων

Μέτρα αποκατάστασης και προστασίας του εισοδήματος των περιπτερούχων

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Τρίτη, 12 Μάρτιος 2013 00:00

 

Μέτρα αποκατάστασης και προστασίας του εισοδήματος των περιπτερούχων και εν γένει λιανοπωλητών καπνοβιομηχανικών προϊόντων

Α. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ
Στο άρθρο 100 του ισχύοντος Τελωνειακού Κώδικος (Ν. 2960/2001, ΦΕΚ 265/Α'/22.11.2001), προστίθεται παράγραφος τέταρτη (4.) με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8,00% επί της τιμής λιανικής πώλησής τους».

Β. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του τροποποιούμενου άρθρου, όπως έχει εναρμονιστεί με το άρθρο 9 παρ. 1 της Οδηγίας 95/59/ΕΚ «1. Οι τιμές λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών, που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, καθορίζονται ελεύθερα από τους καπνοβιομηχάνους ή από τους εντολοδόχους των καπνοβιομηχάνων των λοιπών Κρατών - Μελών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, καθώς και από τους εισαγωγείς αυτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν σε ευρώ την τιμή λιανικής πώλησης στα πακέτα ή στη μικρότερη συσκευασία που διατίθενται στη λιανική πώληση ή στις ένσημες φορολογικές ταινίες που επικολλούνται σε αυτά.».

Με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται, κατά παρέκκλιση από τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αγοράς, ένα σύστημα διατίμησης της λιανικής τιμής των καπνοβιομηχανικών προϊόντων, όχι με ελεγχόμενη ως προς την νομιμότητα και τη σκοπιμότητα αυτής κρατική παρέμβαση, αλλά υπό την απόλυτη και ανεξέλεγκτη βούληση των παραγωγών και εισαγωγέων καπνοβιομηχανικών προϊόντων. Παραχωρούνται έτσι στις καπνοβιομηχανίες ανεξέλεγκτες ρυθμιστικές αρμοδιότητες ως προς το εισόδημα των λιανοπωλητών καπνοβιομηχανικών προϊόντων, αφού αυτές προσδιορίζουν τόσο την εργοστασιακή τιμή του προϊόντος, όσο και την τιμή διάθεσής του στον καταναλωτή.

Από καταργήσεως της ομοίου περιεχομένου διατάξεως του άρθρου 14 του νόμου 1439/1984 (Φ.Ε.Κ. 65/Α'/1984) με το άρθρο 19 του νόμου 2093/1992, εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης του προϊόντος και της αφομοίωσής της στην λιανική τιμή συνεχώς εις βάρος της προμήθειας των λιανοπωλητών, το εισόδημα αυτόν φθίνει διαρκώς. Ειδικά μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού κατά το περασμένο έτος, η προμήθεια αυτή εκμηδενίστηκε και το λιανεμπόριο καπνού απειλείται με αφανισμό.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

-Απάμβλυνση των επιπτώσεων της δεσπόζουσας θέσης των καπνοβιομηχανιών στην αγορά και θέσπιση κριτηρίων στην τιμολογιακή τους πολιτική. Εκλογίκευση της τιμολογιακής τους πολιτικής και ομαλοποίηση των εσόδων, καθώς θα αποτραπεί η στασιμότητα της λιανικής τιμής σε βάρος του λιανοπωλητή. Αποκατάσταση της λειτουργίας της φορολογίας καπνού ως φόρου κατανάλωσης, καθώς αυτή σήμερα έχει μετακυλιστεί στο λιανεμπόριο.

-Προστασία των προνοιακών σκοπών που εκπληρώνει το λιανεμπόριο καπνού, στα πλαίσια της αποκατάστασης ΑΜΕΑ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1044/1971, αλλά και σκοπών δημοσίου συμφέροντος, δεδομένου ότι ο φόρος καπνού συλλέγεται ουσιαστικά από το λιανεμπόριο.

-Διάσωση μέσω της εγγύησης ελάχιστου εισοδήματος περί των 40.000 επαγγελματιών και των οικογενειών τους.

-Ανατροπή των αποτελεσμάτων των εναρμονισμένων πρακτικών των καπνοβιομηχανιών και του χονδρεμπορίου σε βάρος των λιανοπωλητών.

-Ομαλοποίηση του ανταγωνισμού των συντελεστών παραγωγής και εισαγωγής καπνοβιομηχανικών προϊόντων στην αγορά.

Το άρθρο 6 του υπό κατάθεση νομοσχεδίου με τον τίτλο «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» δεν επιλύει το πρόβλημα των λιανοπωλητών. Τουναντίον:

1) Παρέχει φορολογικά κίνητρα στα ακριβότερα σήματα για μείωση των τιμών σε βάρος του λιανεμπορίου και των φορολογικών εσόδων της πολιτείας. Επίσης, υποχρεώνει τα φτηνότερα σήματα σε οριακές αυξήσεις, το κέρδος των οποίων θα αφαιμαχθεί από την καπνοβιομηχανία και το χονδρεμπόριο.

2) Δεν αντιμετωπίζει την ρυθμιστική παντοδυναμία των καπνοβιομηχανιών και τις εναρμονισμένες πρακτικές του χονδρεμπορίου που προκαλούν τη συστηματική μείωση της προμήθειας των λιανοπωλητών.

3) Καταδικάζει το λιανεμπόριο σε αφανισμό και οδηγεί σε συρρίκνωση, συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς από μέρος της καπνοβιομηχανίας, του χονδρεμπορίου και τους ευνοούμενους από τους παραπάνω λιανοπωλητές.

Η συμβατότητα της προτεινόμενης ρύθμισης με το κοινοτικό δίκαιο έχει κριθεί με την με αριθμό 78/82 απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).

Η νομοθετική κατοχύρωση ελάχιστης προμήθειας για τους λιανοπωλητές από την πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων υπήρξε ρητή δέσμευση από την πλευρά του υφυπουργού Οικονομικών κ. Κουσελά προς τους εκπροσώπους του κλάδου κατά τη συνάντησή τους την 26.10.2010, η οποία με την προτεινόμενη διάταξη αθετείται προς όφελος των καπνοβιομηχανιών και του χονδρεμπορίου.

12-10-2010

Read 14093 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Απρ 24, 2018
Στον τρόπο με τον οποίον «έτρεξε» η επιχείρηση της Αστυνομίας για ...
Post by Διαχειριστής
- Ιουλ 02, 2018
Με την νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης σε 9 Αμερικανικές πολιτείες και ολόκληρο τον Καναδά η οποία επακολούθησε ...
Post by Διαχειριστής
- Ιουν 12, 2018
Η ρύθμιση οδηγεί σε «καταδίκη» των επαγγελματιών του χώρου   «Παράλογη» χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…