Δηλώσεις FOREST της Ευρώπης για το κάπνισμα στην Αυστρία

Δηλώσεις FOREST της Ευρώπης για το κάπνισμα στην Αυστρία

TOBACCO OPINION Τρίτη, 11 Σεπτέμβριος 2018 09:28

Φερόμενη ως από παρούσα για να αντισταθμίσει την ολική του απαγόρευση για το κάπνισμα όπως επήλθε στην Τσεχία κάτω από τις παρόμοιες συνθήκες στο περασμένο έτος η Αυστρία αλλά και η Κύπρος και η Ρουμανία δεν το απαγόρευσε στα κέντρα της διασκέδασης και τις καφετερίες με τον αντικαπνιστικό νόμο και τα εστιατόρια έτσι όπως αναθεωρήθηκε στον Μάιο του 2015 ενώ προβλέποντας από μέχρι πρόσφατα την ολική του απαγόρευση στους κλειστούς χώρους μετά από τον Μάιο του 2018 εκτός από τα ξενοδοχεία επικαλούμενος την εφαρμογή της τρίχρονης μεταβατικής περιόδου της προσαρμογής των από ανάλογων συνθηκών με τις εικόνες και τα διαχωριστικά παραρτήματα από τα ιστορικά καφενεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας από την UNESCO να ενσαρκώνουν επίσης ή να θυμίζουν και το απαρτχάιντ.

AUSTRIA-SMOKING-BAN
Guests of a Vienna’s Cafe/Bar smoke cigarettes with their drinks in Vienna, Austria, on March 22, 2018. Austrian parliament has announced today that a planned ban on smoking in all bars and restaurants that was due to come into force in May of 2018 will be scrapped. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Το Λαϊκό Κόμμα του 31-χρόνου ιδρυτή του και του Καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δεν εξασφάλισε την πλήρη αυτοδυναμία στην τεταμένη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 15ης Οκτωβρίου 2017 σχηματίζοντας συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας που αντίκειται με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου μετά από τον Μάιο του 2018 στους κλειστούς χώρους παρεμφερώς με τις τοποθετήσεις στην Ελλάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής που παρόμοια είναι πιο ελαστικές. Η συμμαχία που σχηματίστηκε διαδέχτηκε την απερχόμενη και πάλι του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

Το ακροδεξιό κόμμα του 48-χρόνου Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε που είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι αποβλέπει στο να καταρτίσει το «κυβερνητικό σχέδιο κατά το Σαββατοκύριακο» υποστήριξε και εμμένοντας με τις διαπραγματεύσεις του την τροποποίηση ή και απόσυρση της αντίστοιχης αντικαπνιστικής νομοθεσίας προσκομίζοντας την συγκατάθεση του Λαϊκού Κόμματος και του νεότερου μέχρι τώρα Καγκελάριου της Αυστρίας. «Αυτός ο αντικαπνιστικός νόμος θα πρέπει να πέσει» ακούστηκε να λέει αρχικά ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Γιόχαν Γκουντένους του πρώτου κόμματος της εκλογικής αναμέτρησης δηλώνοντας πρώτος από αυτό την σύμπλευση με την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς.

Ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Γιόχαν Γκουτένους
Ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Γιόχαν Γκουτένους

Οι αλλεπάλληλες αντιθέσεις με την σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκαν πριν από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τον Μάιο με τις διιστάμενες απόψεις να εκφέρονται από τις αμφότερες πλευρές του κοινού με των εστιατόρων και των ιδιοκτητών και την δεδηλωμένη συμμετοχή των οικονομικών και των εμπορικών παραγόντων και της βιομηχανίας και εμπορίας τροφίμων και ποτών και όποιου άλλου κλάδου παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης και φιλοξενίας του κοινού που σαν πρόθυμα τασσόμενους ενάντια στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου από μετά την τρίχρονη προσαρμογή και τον Μαΐο του 2018 εν ολίγοις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία της ακροδεξιάς στην συγκυβέρνηση. Συμπληρωματικά υπήρξε στις 11 του περασμένου Νοεμβρίου ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση ή και παρεμφερής διαμάχη επάνω στο θέμα.

Ο Βέλγος Πρόεδρος Guillaume Périgois του Ευρωπαϊκού παραρτήματος των Βρυξελλών της Βρετανικής ένωσης καπνιστών FOREST έχοντας διατελέσει από πριν την ανάληψη των καθηκόντων ο αναπληρωτής διευθύνων της ένωσης Ευρωπαίων πολιτών «Νέα Κατεύθυνση – Ίδρυμα για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση» που ιδρύθηκε στο 2010 από την πρώτη Βρετανίδα γυναίκα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ (1925-2013) δήλωσε και επισπεύδοντας από τις ραγδαίες εξελίξεις που προηγήθηκαν πριν από την διαπραγματευτική επιτυχία του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε:

«Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις να βρίσκουν τρόπο να χορηγούν την άδεια στα ενήλικα άτομα να καπνίζουν σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους και ειδικά στα μπαρ και τα εστιατόρια εφόσον το κάπνισμα με το αντίθετο δεν αποκλείουν το ένα από το άλλο αλλά είναι εύλογο να φιλοξενούνται άνετα καπνιστές δίχως την επαγρύπνηση εκείνων που δεν επιθυμούν την έκθεση στον καπνό σε κάποιον κλειστό χώρο. Ο καπνός συνιστά έννομο προϊόν ενώ οι καπνιστές που σαν τους ψηφοφόρους συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία δια μέσω της φορολογίας του αξίζουν τον σεβασμό και την υπόληψη των παραγόντων της χάραξης της πολιτικής και της κοινωνίας».

Ο κ. Périgois ανέφερε συνεχίζοντας ότι «Οι μη καπνιστές συνιστούν ως προς το παρόν την πλειοψηφία ενώ υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός καπνιστών εντός της Ευρώπης με τις πολιτικές που αναφέρονται στο κάπνισμα να πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Είναι επίσης σημαντικό να στηριχθεί το δικαίωμα των εστιατόρων και των ιδιοκτητών των μπαρ να επινοούν τις σχετικές πολιτικές με το κάπνισμα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεών τους και να τους παραχθούν οι υπάλληλοι με την πελατεία τους και να τους αποδοθεί η ευελιξία της επιλογής».

Οι πρώτες διαπραγματεύσεις που είχαν προσκείμενο αποτέλεσμα έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου 2017 και ο Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε που επανειλημμένα στο παρελθόν δεν πέτυχε να διακόψει το κάπνισμα δήλωσε ότι «Είμαι υπερήφανος για την εξαιρετική αυτή λύση προς το συμφέρον των μη καπνιστών και των καπνιστών με των ιδιοκτητών των εστιατορίων. Επέζησε η ελευθερία του καθένα να επιλέγει με την ύπαρξη των εστιατορίων και ειδικά των μικρότερων από αυτά να έχει διασφαλιστεί όπως και οι χιλιάδες απειλούμενες θέσεις εργασίας που έχουν διασωθεί».

286.821.310
Ο αντιπρόεδρος της Αυστριακής κυβέρνησης Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε

Σχολιάζοντας την διπλωματική επιτυχία του Χάινζ Κρίστιαν-Στράχε με το κόμμα της συγκυβέρνησης ο Guillaume Périgois δήλωσε ότι «Αυτή είναι ήττα για τον εξοστρακισμό των καπνιστών και μεγάλη νίκη για την ανεκτικότητα. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους αντικαπνιστικούς νόμους ώστε να φιλοξενούνται καπνιστές δίχως να θέτουν σε δυσκολία εκείνους που δεν επιθυμούν να εκτίθενται στον καπνό. Οι επιλογές που διατίθενται θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις επαρκώς εξαερισμένες ξεχωριστές αίθουσες καπνιστών όπως και σε πολλές χώρες της Ε.Ε. σαν την Αυστρία».

Ο κ. Périgois συνέχισε λέγοντας ότι «Οι κανονισμοί για τους εξωτερικούς στεγαστικούς χώρους για το κάπνισμα θα πρέπει να εξοικειωθούν με την δυνατότητα των ανθρώπων να καπνίζουν στο ύπαιθρο μέσα σε ζεστό και άνετο περιβάλλον καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Ο κλάδος της φιλοξενίας στην Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί για την υπέρ-άμυνα των πελατών και να αιτηθεί την ανάκληση των ολικών απαγορεύσεων για την Ιρλανδία, την Αγγλία, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Μάλτα, την Ισπανία και την Ουγγαρία και την διεύρυνση των εγχώριων περιορισμών και έτσι ώστε τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία να μπορούν να παρέχουν περισσότερους στεγαστικούς χώρους για το κάπνισμα».

0VE7939-1024x681
Οι πρόεδροι της FOREST και του Ευρωπαϊκού της παραρτήματος Σάιμον Κλαρκ από τα αριστερά και Guillaume Périgois από τα δεξιά

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο απαγορεύονται εφεξής η προσέλευση των ανηλίκων στα καταστήματα στις υποδιαιρέσεις των καπνιστών και το κάπνισμα στα αυτοκίνητα με ανήλικους επιβάτες ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται οι ισχύοντες περιορισμοί. Το κάπνισμα απαγορεύεται στους ανήλικους στην Αυστρία ρητά από τον νόμο ενώ η συμπλήρωση της ελάχιστης ηλικίας που επαρκεί για την αγορά τσιγάρων ανήλθε πιο πρόσφατα πάλι από τα 16 στα 18 χρόνια σαν μια από τις τελευταίες χώρες ή τους γεωγραφικούς τόπους που διατήρησαν την ελάχιστη ηλικία της ωριμότητας αντί για της ενηλικίωσης σαν το όριο.

Ιαπωνία

Παρόμοιες εξελίξεις σημειώνονται στην Ιαπωνία όπου το ανάλογο ζήτημα βρέθηκε στην επικαιρότητα έντονα κατά τον τελευταίο καιρό εν όψει της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο και το 2020 αναφορικά στους οποίους υπήρξαν πιέσεις από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπήκαι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ (ΠΟΥ) να είναι «ελεύθεροι από το τσιγάρο» και για τις άλλες τους δραστηριότητες εκτός από την παρακολούθηση των επισκεπτών.

Αυτή τη φορά ο υπουργός υγείας της Ιαπωνίας που ήταν προσκείμενος στην απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους έφυγε λόγω του κυβερνητικού ανασχηματισμού και το υπουργείο υγείας ως αποτέλεσμα εκδήλωσε την πρόθεσή του για να εκχωρείται στους χώρους ποτού και φαγητού με επαρκή εξαερισμό για την ανανέωση της ατμόσφαιρας ή έκταση μέχρι και 150 τετραγωνικών μέτρων σύμφωνα με τον σκοπό του κυβερνώντος Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού κόμματος εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την διαιώνιση των επιεικών και υποτυπωδών ισχυόντων αντικαπνιστικών διατάξεων.

Προηγήθηκαν αναβολή και η απόρριψη της απαγόρευσης που επήλθαν από τις πιέσεις εστιατόρων, προσκείμενων βουλευτών και πολιτικών και της JTI (Japan Tobacco International) που όπως σημειώνεται ανήκει κατά το ένα τρίτο της στο Ιαπωνικό κράτος. Ο Αντιπρόεδρος της Δ.Ο.Ε. έλαβε την έκταση να δηλώσει για τους επισκέπτες που αναμένονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι ο φορέας του δεν είναι αρμόδιος ώστε να απαγορέψει το κάπνισμα στους χώρους εκτός από της τέλεσής τους.

 

Πηγή: elepheriepilogi.wordpress.com

Read 4556 times
Login to post comments

Μικρή Λιανική

  • Λαθρεμπόριο
  • Καπνοβιομηχανίες
  • Ηλεκτρονικό Τσιγάρο
Post by Διαχειριστής
- Σεπ 23, 2019
Χιλιάδες λαθραία τσιγάρα στο κέντρο της Αθήνας.  Νέο κρούσμα εμπορίας και διακίνησης  ...
Post by Διαχειριστής
- Ιουλ 06, 2020
Το τέλος του καπνίσματος παραδοσιακών τσιγάρων προβλέπει ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Η στροφή ...
Post by Διαχειριστής
- Ιουλ 08, 2020
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτήν την εβδομάδα να θέσει τα καινοτόμα προϊόντα καπνού, ...

Εγγραφή Μελών

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…